Ochota na Sport

W dniu 17.06.2015 r., jak co roku, odbyła się impreza „Ochota na Sport”, czyli VI Ochocki Dzień Sportu Osób Niepełnosprawnych na Hali Sportowej OSiR Ochota przy ul. Nowowiejskiej 37B. W tym roku po raz pierwszy odbyła się pod patronatem Burmistrza Dzielnicy Ochota m. st. Warszawy Pani Katarzyny Łęgiewicz. Była duża dawka integracji
i dobrej, wspólnej zabawy, zaprawiona odrobiną sportowej rywalizacji. Z ramienia Echa wolontariuszami byli: Patrycja Z, Ania S, Weronika K i Mateusz J i ja – Marta O.   Wspólnie pomagaliśmy Koalicji na Rzecz Ochoty w sprawnym przeprowadzaniu zawodów.
W sportowej rywalizacji uczestniczyło w tym roku 9 10-cio osobowych drużyn. Patrycja, Weronika i Mateusz uwijali się przy konkurencjach, wspierając drużyny i dbając o sprawny przebieg całej spartakiady. Ania, jako fotograf, zadbała o dokumentację w postaci pamiątkowych zdjęć, a ja pomagałam w sędziowania i zbierałam punktację jednej z drużyn.

Atrakcji w tym roku było sporo. Zawody pod hasłem: Igrzyska 2015 inspirowane były antycznymi opowieściami. Każda konkurencja nosiła nazwę nawiązującą do greckich mitów, np.: Syzyfowe Prace, Stajnia Augiasza, Gromy Zeusa i inne. Nasze Panie Prezes
i Wiceprezes przebrały się za antyczne boginie i wyglądały wprost czarująco. Na widowni wśród kibiców siedzieli greccy bogowie. Także prowadzący igrzyska i główny sędzia w jednej osobie –  Pan Robert wystąpił w antycznym stroju. Na zakończenie imprezy odbyło się przeciąganie liny, które co roku wzbudza bardzo wiele emocji. Wszyscy dobrze się bawiliśmy. W czasie regeneracyjnej przerwy wystąpili uczniowie Szkoły 92 z bardzo atrakcyjnym występem, po którym zaprosili wszystkich uczestników do wspólnego tańca.
Aż trudno było się oprzeć, gdy rytmiczną muzykę puszczał nam  DJ Krokodyl.

W tegorocznym  wydarzeniu uczestniczyła Pani Burmistrz Dzielnicy Ochota m. st. Warszawy Katarzyny Łęgiewicz, która powitała wszystkich uczestników oraz Zastępcy Burmistrza: Pan Krzysztof Kruk i Pan Grzegorz Wysocki. Burmistrzowie wręczali zawodnikom pamiątkowe puchary i dyplomy. Kolejną atrakcją dnia była obecność
4 Wicemiss Polski. Wręczyła ona ręcznie robiony medal każdemu uczestnikowi igrzysk. Także my – wolontariusze Fundacji Echo dostaliśmy medale i dyplom za  pomoc
i współpracę przy organizacji i przeprowadzeniu imprezy. Otrzymaliśmy też pamiątkowe koszulki z nadrukiem  IGRZYSKA 2015.

Po zakończeniu imprezy wszyscy pomogli zawieźć ciężkie pudła do Fundacji Echo,
a potem wspólnie spędziliśmy czas na ciekawych rozmowach. Chcemy jeszcze raz powtórzyć to za rok i serdecznie zachęcamy innych do włączenia się. Bądźcie z nami.

Opracowała: Marta Olesiejuk

Jak się dowiedziałam od Marty o wydarzeniu i dostałam propozycję, żebym się dołączyła  jako wolontariusz bez wahania się zgodziłam, mimo, że poszłam tam pierwszy raz. Będąc tam bardzo mi się podobała ta cała organizacja „Igrzyska 2015”, ponieważ kibice byli przebrani za greckich bogów i były też boginie na sali. Poczułam się jakbym była naprawdę
w antycznej Grecji. Aż się uśmiałam, że wszyscy mają taką wyobraźnię. Zabawa była bardzo dynamiczna, sympatyczna i było dużo śmiechu. Kibicowałam drużynom i pomagałam układać przedmioty w czasie różnych konkurencji. Najbardziej podobał mi się  początek i koniec zabawy, czyli rozgrywka i taniec.

Nagrody, które dostaliśmy to ręcznie robiony medal i koszulki. Mój pomysł był taki,
że każdy z Echowców, kto uczestniczył tego dnia w imprezie podpisał się na mojej koszulce na plecach na pamiątkę.

Opracowała: Patrycja Z.

To było wcześnie rano i słonecznie. My: Ania, Patrycja, Weronika, Marta i Mateusz, jako wolontariusze z Fundacji Echo, po raz kolejny wzięliśmy udział w wydarzeniu „Ochota
na Sport”.  Pomagaliśmy osobom niepełnosprawnym w sportowych zmaganiach,
czyli kibicowaliśmy i wspieraliśmy, a ja byłam też fotografem . Były pozytywne emocje. Był Burmistrz Dzielnicy Ochota m. st. Warszawy Pani Katarzyny Łęgiewicz oraz Zastępcy: Pan Krzysztof Kruk i Pan Grzegorz Wysocki, a także były Prezes Fundacji Echo Pani Ola Włodarska vel Głowacka i Wiceprezes Pani Anna Olesiejuk. Ale  zaczniemy od początku J. My wolontariusze przyjechaliśmy wcześniej, by na spokojnie przygotować się
i przedyskutować, co i jak trzeba zrobić w czasie konkurencji. No i po chwili zaczęliśmy działać. Ustawialiśmy pachołki, hula-hop, kręgle (czyli butelki z wodą), skrzynie pełne skarbów (czyli pudła z piaskiem i monetami), piłki, berety itd.  Na początek była rozgrzewka, by rozgrzać mięśnie i wyprostować kości, a potem przyszedł  czas na start. Były różne ciekawe konkurencje takie jak: Syzyfowe Prace, Stajnia Augiasza, Gromy Zeusa i inne. Na koniec było przeciąganie linii. W przerwie imprezy były tańce i to mi się podobało! W między czasie,
gdy zawodnicy posilali się po sportowych zmaganiach, wystąpił zespół taneczny z jednej
z ochockich szkół. Na zakończenie wszyscy dostali medale, puchary i upominki.

Polecam  Wam to wydarzenie jako, dobrą zabawę i współdziałanie z ciekawymi ludźmi, jako wolontariusze.

Opracowała fotograf: Ania S.

Dnia 17 czerwca (środa) b.r. na hali sportowej przy ul. Nowowiejskiej odbyło się spotkanie integracyjne „Ochota na Sport” J W zabawie tej uczestniczyły dzieci jak i również dorośli. Całe przedsięwzięcie trwało 8 h. Młodzież i starsi uczestniczyli w przeróżnych zabawach tj. np. w skrzynce szukali złota, rzucali piłkę do kosza, przeciąganie liny i itd. Wszyscy świetnie się bawili, można było dostrzec zadowolenie oraz uśmiech na wielu twarzach J

Takie akcje powinny być częściej organizowane, pozwala to na integracje!!! J

Opracował: Matt Janko

W dniu 17.06.2015r. byłam wolontariuszką wraz z grupą: Martą O, Anią S, Patrycją Z
i Mateuszem J. Dostaliśmy koszulki niebieskie, żeby stanowi drużynę, wyróżniać się i żeby osoby niepełnosprawne wiedziały, że jestem po to, by pomagać,  podać różne przedmioty np. piłka, butelki, pachołki i itd. Byłam zaskoczona, że grupa kibiców była przebrana
za Zeusa, Posejdona i innych bogów. Najbardziej podobała mi się zabawa w przeciąganie liny, no i oczywiście taniec z grupą niepełnosprawnymi i moją grupą wolontariuszy.
Moja grupa podpisała się na mojej koszulce np. narysowali mi kota, podpisali swoje imiona
i pseudonimy. Podobnie jak w poprzednich latach, dostaliśmy na zakończenie medale
i 2 duże pudła z nagrodami niespodziankami, które zabraliśmy do Fundacji Echo. Dwa lata temu też brałam udział w organizacji wydarzenia „Ochota  na Sport ”. W tym roku, według mnie, było dużo zabawy, śmiechu, pomagania. Był też olimpijski quiz, mogliśmy odpowiadać na różne pytania związane z zawodami sportowymi i za prawidłowe odpowiedzi można było otrzymać nagrodę. Mateuszowi się udało J

Fajnie, że spędzaliśmy ten czas razem.  Może w przyszłym roku też będziemy robić wspólnie takie zabawy i może też będzie wspólny taniec. To przecież zależy od osób, którzy uczestniczą w tym wydarzeniu.

Opracowała: Weronika Kłonica

link do zdjęć Picassa –kliknij tu 611 zdjęć